Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Thomas Arend a dezvăluit corupţia…

Thomas Arend a dezvăluit corupţia din penitenciare, din această cauză Comitetul Helsinki nu are acces la el

Solicitat pe marginea scrisorii deţinutului Thomas Arend, cetăţean german, întemniţat acum în Penitenciarul nr. 9 de la Pruncul, reprezentantul Departamentului Instituţii Penitenciare, şeful secţiei regim supraveghere, Veaceslav Scurtu, a declarat că va răspunde la întrebările ZdG doar în temeiul unui demers oficial, deoarece s-ar putea că sub numele ziaristului se ascunde vreun deţinut, cum deseori se întâmplă. „Ne telefonează uneori deţinuţii şi ne solicită diferite informaţii. De unde pot să ştiu că nu vorbeşte acum vreun deţinut?”, ne-a spus Scurtu. Referitor la îngradirea accesului în Penitenciarul nr. 9, pentru reprezentanţii Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Scurtu a declarat că ar exista o hotărâre a instanţei de judecată, prin care Comitetului i se interzice accesul la deţinuţii din penitenciare.

Solicitat de ZdG la acest subiect, Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, a declarat că, de fapt, problema este mult mai complicată. În anul 2006, a fost modificat Codul de Executare şi, în consecinţă, unor organizaţii civile nu li se permite să exercite controlul asupra situaţiei din penitenciare. „Cât priveşte deţinutul Thomas Arend, Comitetului Helsinki într-adevăr i-a fost îngrădit, în urma deciziei unei instanţe de judecată, accesul la acest cetăţean german. Asta pentru că Thomas a avut curajul să dezvăluie cazurilr de corupţie din acest sistem”, susţine Urâtu.

Amintim că ieri, Thomas Arend a făcut publică o scrisoare, însoţită de mai multe fotografii, în care sun t descrise abuzurile din justiţia şi din penitenciarele din R. Moldova. Scrisoarea este adresată ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase şi ministrului de Externe, Iurie Leancă.